Stiekem naar school // Documentaire & Film // Fatusch Productions

Stiekem naar school, 1987

Een film van Fatusch Productions die in gaat op de onervarenheid van migranten met het onderwijssysteem dat kinderen, en vooral meisjes, in Nederland in de weg zit.

Het Nederlandse onderwijssysteem kent vele geheimen voor migranten. De film zoomt in op drie meisjes die in Nederland naar de middelbare school en het beroepsonderwijs gaan, en vertelt aan ouders én aan Nederlandse leerkrachten hoe de onervarenheid van migranten met het systeem kinderen, en vooral meisjes, in Nederland in de weg zit.

Zo begint Nuran in Nederland op de huishoudschool – waarna zij zelf en haar ouders erachter komen dat ze daarna niet zomaar arts kan worden. Een droom valt in duigen – onnodig, want Nurans capaciteiten waren er wellicht best geweest. Een ander verhaal is dat van Adalet. Haar ouders vonden school niet nodig, omdat ze toch huisvrouw zou worden. Maar als moeder ging werken, trok Adalet stiekem naar school! En ook haar capaciteiten zouden haar ver brengen.

Stiekem naar school // Documentaire & Film // Fatusch Productions

Documentaire

Deze film is Turks ondertiteld. Uitgezonden door Feduco. Deze productie komt hier beschikbaar zodra ze gedigitaliseerd is. Fatusch Productions bereidt de digitalisering van zijn archief voor. Mocht u eerder interesse hebben in inzage of screening, neem dan contact met ons op.