Karadenis, of Turkije en Europa - De boot Willis // Documentaire & Film // Fatusch Productions

Karadeniz, of Turkije en Europa, 2006

Deze documentaire zoomt in op de varende tentoonstelling over Turkije, die door de jonge staat in 1926 werd ingericht op een groot schip: de Willis.

Hoort Turkije bij Europa? Zowel in Europa als in Turkije vinden velen van niet – maar ook velen van wel. De vraag speelt niet alleen nu, maar doet dat al sinds de eerste aanzetten tot de vorming van de zelfstandige republiek Turkije in 1923. Deze documentaire zoomt, via archiefmateriaal, in op de varende tentoonstelling over Turkije, die door de jonge staat in 1926 werd ingericht op een groot schip. Dat was oorspronkelijk Nederlands en voer onder de naam Willis. Het werd na de aankoop door Turkije herdoopt tot Karadeniz en op reis gestuurd naar een serie havens van het continent waar de Turkse leiders zich in thuis wilden voelen.

Karadenis, of Turkije en Europa - aan boord van de boot Willis // Documentaire & Film // Fatusch Productions

Documentaire

De documentaire werd uitgezonden door de NPS (nu NPO), in de rubriek “Andere Tijden”. Zij maakte ook deel uit van de tentoonstelling over Turkije, Europa en het tentoonstellingsschip, die Fatusch Productions organiseerde met en in het Museum Rotterdam.

Karadenis, of Turkije en Europa // Documentaire & Film // Fatusch Productions