Access to Justice // Campagnes // Fatusch Productions

Access to justice, 2009

De documentaire Access to Justice maakt deel uit van een tweeluik getiteld ‘Change the World’ over idealisme en lokaal leiderschap in ontwikkelingslanden.

De film laat zien dat Liberia voor de grote uitdaging staat om geweld tegen vrouwen terug te dringen. “Access to Justice” volgt het werk van AFELL, de Association of Female Lawyers of Liberia. Statistieken laten zien dat bijna 80% van alle Liberiaanse vrouwen zijn verkracht. De advocaten van AFELL strijden ervoor dat vrouwen toegang hebben tot rechtspraak en rechtvaardigheid. Zonder deze kan het land niet ontsnappen aan het onrecht dat de helft van zijn bevolking treft – laat staan helen.

Centrale figuur in de documentaire is Deweh Gray van The Association of Female Lawyers of Liberia. Zij laat zien wat het advocatencollectief op constructieve wijze doet voor vrouwen in steden en op het platteland. De vrouwen in de film dienen als voorbeeld voor de debatten die zijn georganiseerd in het kader van resolutie 1325 over welke voorbeeldrol zij kunnen spelen om vrouwenrechten en de effectiviteit van (lokaal )vrouwelijk leiderschap hoog op de internationale en nationale agenda te zetten.

Bekijken

Deze documentaire is in verschillende debatten en voorlichtingsbijeenkomsten vertoond onder gespreksleiding van ouder-minister Hedy D’ancona.

Documentaire

Access to justice