Vreemd Verweven // Documentaires // Fatusch Productions

Vreemd verweven, 2000

Voor de NPS produceerde Fatusch Productions de documentaire ‘Vreemd verweven’, een illustratie van de eerste generatie gastarbeiders die in Nederland in de textielindustrie kwam werken.

De familie Gölpinar kwam naar Nederland om te komen werken in de Twentse textielindustrie en bouwde in Enschede een sociaal en arbeidsleven op. Journalist Özkan Gölpinar vertelt in deze documentaire over de komst van zijn familie naar Nederland, het gezinsleven in Enschede en de verhuizing naar de Randstad. Centraal in de film staat een bezoek van de familie aan vrienden in hun oude stad, aan de fabrieken waar ze hebben gewerkt en aan het archief van de voormalige werkgever Stork.

De film gaat daarmee niet alleen over Gölpinars eigen familie, maar schetst ook een beeld van de late bloei en de neergang van de industrie waar destijds de gastarbeiders voor naar Nederland waren gehaald. Uitgezonden door de NPS.

Bekijken

Deze documentaire komt hier beschikbaar zodra ze is gedigitaliseerd. Fatusch Productions bereidt de digitalisering van zijn archief voor. Mocht u eerder interesse hebben in inzage of screening, neem dan vooral contact met ons op.