Nuri Bey // Documentaires // Fatusch Productions

Nuri Bey, 1995

Fatusch Productions produceerde een portret van Nuri Bey, de man aan wie Topkapi Museum en de Süleymaniye-bibliotheek in Istanbul een belangrijk deel van hun collectie te wijden hebben.

Nuri Bey kwam uit een rijke familie en was voorbestemd om advocaat te worden. Maar het leven liep anders. Hij koos voor eenvoud en bouwde een enorme verzameling op van religieuze boeken en kalligrafische geschriften. In zijn jonge tijd, de tijd van de oprichting van de Turkse republiek, raakten deze boeken en geschriften verboden. Ze liepen het gevaar te worden vernietigd en vergeten. Uiteindelijk schonk hij zijn ongekend waardevolle verzameling aan de Süleymaniye-bibliotheek in Istanbul en het Topkapi Museum in dezelfde stad.

Het Topkapi Museum is wereldberoemd en gevestigd in de voormalige paleizen van de Sultans. De Süleymaniye-bibliotheek werd opgericht door Sultan Süleyman de Grote (regeerperiode 1520-1566 van de Christelijke jaartelling) en huisvest sinds jaar en dag een belangrijke collectie, onder meer opgenomen in het Memory of the World Register van UNESCO. Mede dankzij Nuri Bey, dus.

Portret van Nuri Bey

Dit portret werd uitgezonden door de NMO. Het komt hier beschikbaar zodra het gedigitaliseerd is. Fatusch Productions bereidt de digitalisering van zijn archief voor. Mocht u eerder interesse hebben in inzage of screening, neem dan contact met ons op.